Den perfekta rastplatsen längs Vallevägen. Bara att duka fikabordet i skuggan av det blommandet sötbärsträdet. (Foto: Margareta Håård)
Året är 1641 och klosterträdgården på Varnhems klosterområde är en mycket spektakulär syn. Cisterciensermunkarna på klostret har trädgårsskötsel i sin ordensplikt och odlar grönsaker, rotfrukter, medicinalväxter och en uppsjö av olika frukter och bär. Men mest spektakulärt är de sötkörsbärsträd som växer i rader utanför klosterområdet som precis har blommat ut i vitt tyll.
Dessa träd ger en känsla av att våren är här för att stanna och sprider såväl glädje som skönhet runt om i trädgården.
En vårdag, lika förskönande vacker av körsbärsblom, slutar i tragedi då en förbipasserande ryttare förstör sex av Varnhem klosters bästa körsbärsträd, något som senare ger honom valet mellan hängning och landsflykt. Ni förstår att trädgården hos munkarna på klostret var för dem en mycket viktig plats. Detta för att de odlade inte bara för läkekonstens skull utan även en mängd olika frukter och grönsaker för föda, då munkarna enbart åt det som de odlade.
Nästan 400 år senare, alltså idag, är Varnhems kloster obebott och den väl omhändertagna trädgården är ett minne blott. Däremot har vindens hjälp låtit delar av den fantastiska trädgården flyttas två mil bort där den har låtit skapa en oas av körsbärsträd.
Lyckligtvis har dessa träd hamnat i den bygd där vi, ett trettiotal småföretagare med de gemensamma kärnvärdena närproducerat, miljövänligt, hälsosamt och naturligt verkar. Dessa körsbärsträd har blivit en viktig symbol för vår bygd, lika viktig som de var för munkarna.
Det är tack vare Cistercienermunkarna som vi, efter Japan, är den plats på jorden som har flest vilda körsbärsträd på en och samma yta.