Flämslätt Stifts- och kursgård

Utmed väg 49 mellan Skara och Skövde visar en vägskylt in på en liten slingrande väg mot Flämslätt. Följer man denna väg passerar man efter en stund det vackra naturreservatet Eahagen och därefter glittrar Flämsjön snart till på höger sida av vägen.

Vid Flämsjöns norra spets ligger sedan Flämslätt Stifts- och kursgård. Från början var Flämslätt en jordbruksfastighet med en vit herrgårdsliknande huvudbyggnad. Bakom huvudbyggnaden låg en park ner mot sjön. Idag finns den gamla huvudbyggnaden inte längre kvar men parken står där med sina vackra gamla träd.

Denna gård köptes 1939 av Skara stift som ville ha en central plats för sina kurs- och lägerverksamheter. En mer central plats är svårt att hitta då gamla Skaraborgs geografiska mittpunkt ligger just på Flämslätts ägor.

Från att ursprungligen ha fungerat som en lägergård har Flämslätt nu också utvecklats till en modern hotell- och konferensanläggning. Gårdens vackra läge med egen badplats och närheten till många turistattraktioner, inte minst Skara sommarland och Varnhems klosterkyrka, gör att den på sommaren också lockar många turister.

Flämslätt består idag av både hotell och vandrarhem, restaurang samt ett flertal konferenslokaler och grupprum. Där kombineras god mat och dryck med sköna sängar och gårdens lugna atmosfär. I restaurangen, med sin fantastiska utsikt över Flämsjön, serveras allt från dagens lunch till stora bröllopsmiddagar.

På gården finns stora gräsytor att röra sig på, egen badplats och kanot- och cykeluthyrning. Där säljs också fiskekort för sjöarna Flämsjön och Emten, som ligger bara ett stenkast från Flämsjön. Två stycken vandringsleder har sin start och målgång på gården. Den en mil långa Vallevandringen, som egentligen är en arrangerad vandring varje år i maj, går att vandra året runt. Den går genom vacker natur i skog och hagar innan den börjar klättra uppför berget Billingens västra sida och sedan ner igen vid Jättadalen med sin milsvida utsikt. Den andra leden är Flämsjön runt, även det en mycket naturskön vandring på runt en mil. Den går bland annat förbi Remningstorps arboretum och genom naturreservatet Eahagen.

Titta gärna in på hemsidan!

Flämslätt stifts– & kursgård
541 97 Lerdala

0511–304 42
0511–304 40