Storegårdens Honungshus

Mia och Kristina på Honungshuset i Böja

Mia och Kristina på Honungshuset i Böja

I byn nedanför den vackra sjön Vristulven finner du Honungshuset som säljer produkter från de egna bina och trädgården.

Här kan du handla honung av olika sorter, smaker och i varierade förpackningar.  Honungen produceras av egna bin som finns i landskapet nära. Bigårdarna står placerade i skogen och i det öppna landskapet vilket gör att vi får flera olika karaktärer av honung.

Med varsamma metoder skördas  binas arbete.  På så sätt tillvaratas alla smak – och doftsensationer på bästa sätt. Nyslungad honung, av många ansedd som den bästa, finns under hela säsongen.

Så långt tillbaka som människan har nedtecknat sin berättelse kan man läsa om användning av honung. Då ansåg man att det var värt risken att trilla ned från träd och få åtskilliga stick för att ta den från bina. Texter från antiken talar om honungens betydelse som botemedel mot infekterade sår, som ett medel för extra styrka, amorös förmåga samt för hudvård.

Med dagens vetenskap vet vi varför det är så. Svenska forskare har visat att i processen att göra honung från nektar tillsätter bina värdefulla mjölksyrabakterier som har bakteriedödande egenskaper. Honung innehåller dessutom antioxidanter, mineraler, vitaminer samt runt tio olika aminosyror varav hälften är de essentiella aminosyrorna. En dag utan honung är en förlorad dag!

Under sommarens senare del säljs nyskördade Saskatoon och Amerikanska blåbär.  Saskatoon är ett bär som innehåller höga halter av antioxidanter, smakar som en korsning av vinbär och blåbär. Bären har använts av Nordamerikas ursprungsbefolkning som kosttillskott.

 

GPS Lat N 58° 33´13 Long E 13° 46´29

Ring gärna innan du kommer.