Klostergårdens Vandrarhem

Här började Sveriges historia!

På den tiden västgötar och östgötar slåss som bäst för att få kungamakten, så var Varnhems Kyrka med dess kloster ett centrum både politiskt, ekonomiskt, andligt och kulturellt. Kunskaperna och idéerna som munkarna hade var av största betydelse när det Svenska riket var i sin späda början och skulle växa fram och formas.

Så viktig var Varnhems Klosterkyrka, att Stockholms grundare valde att bli begravd i kyrkan, och där ligger Birger Jarl fortfarande. Tillsammans med tre kungar av den Erikska kungaätten och minst en drottning.

Här, där Sveriges historia började, finns historien både att se och känna på. En stor del av klostret finns synligt som ruiner, även rör som förde vatten in i klostret för 900 år sedan!

Kyrkan finns i hela sin prakt, som munkarna började bygga den på 1100-talet, och som den stod efter Magnus Gabriel de la Gardies storslagna restaureringsarbete på 1600-talet.

Klosterkyrkan är ett av de få internationellt uppmärksammade svenska byggnadsverken, och ett av landets främsta kulturminnen från stormaktstiden.

När du sover över på Klostergården Vandarhem, så befinner du dig  50 meter från denna historiska kyrka.  Sover du inte gott, så kan det vara för att de historiska vingslagen håller dig vaken. För du befinner dig verkligen mitt i historien!

Läs mer på Klostergården Vandrarhems hemsida.

http://www.kgvandrarhem.se/